Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy
Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater
Wydawnictwo: Wydawnictwo Poligrafia AD REM Regina Chrześcijańska
Miejsce i rok wydania: Jelenia Góra 2020
ISBN/ISSN: 978-83-66458-51-2
Kategoria: Monografie i inne opracowania krajoznawcze
Licza tomów: 1
Nagroda regulaminowa
I miejsce ex aequo w kategorii Monografie oraz inne opracowania krajoznawcze
Gdzie można kupić zgłaszaną publikację?
Księgarnia Libra Szklarska Poręba
Nasze Sudety Księgarnia Wysyłkowa
Oddano głosów: 60
Rekomendacja zgłaszającego:
Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy – Ducha Gór.