Okładka - Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy
Okładka - Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy Okładka - Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy Okładka - Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy

Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy

Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater

Wydawnictwo: Wydawnictwo Poligrafia AD REM Regina Chrześcijańska

Miejsce i rok wydania: Jelenia Góra 2020

ISBN/ISSN: 978-83-66458-51-2

Kategoria: Monografie i inne opracowania krajoznawcze

Licza tomów: 1

 

Nagroda regulaminowa
I miejsce ex aequo w kategorii Monografie oraz inne opracowania krajoznawcze

 

Gdzie można kupić zgłaszaną publikację?

Księgarnia regionalna AD REM

Księgarnia BK Jelenia Góra

Księgarnia Emaks w Karpaczu

Księgarnia Libra Szklarska Poręba

Nasze Sudety Księgarnia Wysyłkowa

 

Udostępnij na: Facebook Twitter
Oddano głosów: 60

Rekomendacja zgłaszającego:

Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.

Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy – Ducha Gór.