Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970)
Romuald M. Łuczyński
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ATUT
Miejsce i rok wydania: Wrocław 2020
ISBN/ISSN: 978-83-7977-407-4
Kategoria: Monografie i inne opracowania krajoznawcze
Licza tomów: 1
Gdzie można kupić zgłaszaną publikację?
Oddano głosów: 0
Rekomendacja zgłaszającego:
Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia.Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też o różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian społeczno-politycznych i kulturalnych zachodzących w kraju oraz z uwzględnieniem lokalnej specyfiki wrocławskiej.
Książka została opatrzona indeksem osób oraz wykazem lokali gastronomicznych działających we Wrocławiu w omawianym okresie, na uwagę zasługują również ilustracje znakomicie uzupełniające treść opracowania.